Részletes ajánlatok...

Bemutatkozás

Jelenleg az alma értékesítés piaca nagyon sok szereplőből áll, tipikus kereslet-kínálati piac, a résztvevők közt az összefogás kevésbé vagy csak alacsony szinten jellemző. A vevői oldalon a multik árletörő hatása érvényesül,  a kiskereskedőknek, termelőknek árra illetve piaci trendekre való befolyása kevés.

A termelői oldalon az összefogás lokálisan csak a TÉSZ-ek irányában valósult meg. A helyi érdekeltségű TÉSZ-ek és a hűtőház tulajdonosok közötti együttműködés, piaci helyzetelemzés, trendek kialakítása ezidáig nem történt meg. A multiszereplős alma piac kiszámíthatatlan az áringadozásától az eladói oldal teljesen védtelen.

A nagy múlttal rendelkező ausztriai és olaszországi termelői és értékesítési csoportok már évek óta üzemeltetnek olyan eladói piacszabályzó összefogást (terméktanács, vagy régiós méretű TÉSZ-ek), ahol ez az ár és piac befolyásoló szerep már sikeresen működik. Hazánkban ilyen kezdeményezések még nem történtek meg, ez is növeli a versenyhátrányunkat az EU-s piacon.

A Szabolcsi Alma Klaszter követve ezt a gondolatot, nem kevesebbet tűzött a zászlajára, mint hogy termelőket, kereskedőket, tárolókat közelebb hozzák egymáshoz. A termelőknek, eladóknak egy összefogási hátteret biztosít, laza piacszabályzási lehetőségekkel, a vevők részére a kínálati piac, készletek könnyebb átláthatóságában segít az árualap könnyebb megszerzéséhez.

Klaszter tagok